Blog

Het ontstaan van Røastwørk

Traject en apparatuur

BØRGØR is begonnen als burger- en hotdogzaak. Naast onze koude drankjes, hebben wij altijd een goede kop koffie willen aanbieden binnen ons assortiment, omdat we merkten dat hier altijd wel vraag naar is. We zijn dan ook begonnen met een Jura X8. Een compacte en handige koffiemachine, waarin verse bonen kunnen worden vermalen en automatisch melk wordt opgeschuimd. ‘Precies genoeg capaciteit voor het aantal koffies die wij gaan verkopen’, dachten we.

De vraag naar koffie bleek echter toch groter dan we vooraf hadden verwacht en daarom besloten wij dat het tijd werd voor een professionelere machine. We zijn overgestapt op de Black & White Compact 4C machine. Dit is een handgemaakte, Zwitserse koffiemachine die de perfecte melk opschuimd en toevoegt aan de versgemalen espresso. ‘Eindelijk een koffiemachine die past bij de capaciteit die wij nodig hebben.’

Nu koffie een van onze beter bestelde producten was, hebben we besloten om RØASTWØRK te introduceren als spin-off van BØRGØR in de vorm van een koffiezaakje. Nu we binnen RØASTWØRK koffies en cappuccino’s als hoofdproduct hadden, moest er natuurlijk ook een passende koffiemachine bij. Met de La Cimbali M26 met 2 losse bonenmalers springen wij in de rol van barista’s en maken wij de lekkerste latte’s voor onze gasten door verse espressos te zetten en handmatig de melk op te schuimen tot de perfecte schuimlaag.

Koffiebonen

Wij gebruiken koffie bonen van Smit&Dorlas. Voor onze Americano gebruiken we de Café Delicato melange. Deze is samengesteld met de beste Arabica uit Brazilië en delicate Arabica uit Colombia, Centraal-Amerika en Oost-Afrika. Door het kruidige karakter van de Arabica uit Oost-Afrika geeft deze koffie een fijne nasmaak.

Voor de rest van onze koffies, zoals de latte macchiato, cappuccino en flat white, gebruiken wij de Espresso Intenso melange. Deze melange heeft een basis met Natural Arabica uit Brazilië en handgeplukte Arabica uit Centraal-Amerika voor een afdronk vol aroma’s. De mooie cremelaag vindt zijn oorsprong in de kleine toevoeging van polished Robusta bonen.

Kies je eigen melk!

Wij vinden het belangrijk om voor elke groep uit de samenleving iets geschikts aan te bieden. Daarom hebben wij ervoor gekozen om 3 verschillende soorten melk binnen de keuzes te laten behoren, en dat alles voor dezelfde prijs.

Melksoort 1: Jersey melk
De standaard melk die wij serveren is echte koemelk van Jersey koeien. Dit koeienras produceert een iets vettere en zeer smaakvolle melk die perfect is om op te schuimen en een cappuccino mee te maken.

Melksoort 2: Sproud melk
Sproud melk is een Vegan melk, oorspronkelijk afkomstig uit Zweden. Deze melk is relatief nieuw op de markt en is gemaakt van spliterwten. Klinkt misschien gek, maar deze melk zit boordevol vitaminen, schuimt erg mooi op en is een super lekker alternatief op de ‘normale’ Vegan melksoorten.

Melksoort 3: Havermelk
De Oat-ly havermelk is een Vegan melk, die ook erg goed is om op te schuimen. Deze melk is heel smaakvol en altijd lekker voor in je cappuccino of latte macchiato.

Lekkers

Een ultiem koffiemomentje is natuurlijk niet compleet zonder dat er iets bij de koffie genuttigd wordt.

Daarom bieden wij ook diverse lekkernijen aan als bijvoorbeeld een donut met vanillevulling, een smeuïge brownie en nog veel meer!

Samenwerking

Vanuit het verleden hebben wij altijd een goede ervaring gehad met Smit&Dorlas, vertegenwoordigd door Erik de Groot. Niet alleen bieden ze kwalitatief erg goede producten, ook wordt er enorm meegedacht over nieuwe mogelijkheden wat betreft stappen die wij willen maken binnen RØASTWØRK. Hierbij wordt niet gedacht vanuit een kapitalistische mindset, gericht op het belang om zoveel mogelijk koffie aan ons te verkopen, maar er wordt oprecht gekeken naar wat voor ons bedrijf het beste is.

Wil jij onze heerlijke koffies en lekkernijen ook eens proeven? Kom dan snel eens langs bij ons in de Herestraat!

| Volgende »